Založit kompost je skvělé rozhodnutí. Ale je to teprve začátek dlouhé cesty. O kompost je třeba se poctivě a pravidelně starat, abyste získali kvalitní hnojivo skoro zadarmo. Co dělat, pokud se kompostu nedaří a smrdí? Prozradíme vám nejčastější příčiny zápachu a jak se jich zbavit.

1. Kompost hnije

Pokud se rozhodnete založit kompost, musíte se o něj starat. Jestliže péči podceníte, kompost začne hnít, tzn. měnit se v blátivou a zapáchající hmotu, která má do kvalitního hnojiva daleko. Hnojivo a dobrý kompost vzniká při tlení, během kterého se uvolňuje oxid uhličitý. Při hnití naopak vzniká nežádoucí metan.

Co dělat: Pořádně kompost provzdušněte, přidejte piliny, dřevo, kůru nebo větvičky, abyste opět vyrovnali poměr uhlíku a dusíku, který při hnití převládá, a kompost pečlivě zpřehazujte. 

2. Kompost je příliš vlhký

Pokud je v kompostu málo vzduchu a zároveň nemá kudy proudit, bude se v kompostu držet voda a hmota začne zapáchat. Kompost snadno přemokříte, pokud do něj přidáte velké množství vlhkého materiálu, např. zeleninových slupek. Svou roli může sehrát i déšť a nepříznivé počasí celkově.

Co dělat: Přidejte do kompostu suchý materiál, který přebytečnou vodu nasákne, např. piliny. A pokud potřebujete zabránit proniknutí deště nebo krup, zvolte kompostér s víkem

3. Kompost je vysušený

Tento problém může nastat ve chvíli, kdy je léto v plném proudu a venku panují vysoké teploty. V takovém případě začne kompost vysychat, zpomalí se rozklad materiálu a na kompostu se objeví našedlý povlak s houbovitým zápachem.

Co dělat: Postavte kompost tam, kde na něj nebude většinu dne pražit slunce. Přidejte do něj čerstvý zelený materiál, trochu vody a kompost zpřeházejte.

Nedaří se vám kompost udělat? Použijte urychlovač

Urychlovače zrání kompostu slouží jako pomůcka v situaci, kdy kompost pravidelně krmíte, staráte se o něj, ale on se ne a ne chytit. Urychlovače zrychlí kompostovací proces, pomůžou s překyselením či chorobami vstupních materiálů a také si poradí s nedostatkem dusíku a fosforu.

Hodil by se vám urychlovač? Mrkněte se na nabídku.