Naše společnost vyrábí kompostéry z recyklovaných plastů více jak 25 let. Dovolím si tvrdit, že ve výrobě jsme na špici, což dokazuje široká paleta výrobků – kompostérů. Nemohu však tvrdit, že jsme profesionálové v kompostování. Zahrádkářům se snažíme poskytnout rady, které jsme načerpali z odborné literatury a také z vlastních zkušeností.

Osobně používám kompostér mnoho let, kompostér mám umístěný v polostínu.  Kompostér je potřeba důkladně ustavit na rovnou plochu s volným přístupem k půdě. Když zakládám kompost nový, vždy do spodní části vložím větvičky z ostříhaných jabloní atp. (hrubý materiál), pak již přidávám odpady z kuchyně, posečenou trávu (nedávám rovnou z koše od sekačky, ale nechám ji před kompostérem trochu zavadnout), dále přikládám listí, hlínu z přesazovaných květin, větvičky z ostříhaných stromků a toto stále opakuji.

Důležité je, aby do kompostéru nebyla vkládána jedna složka, např. pouze tráva. Čerstvě posekaná tráva obsahuje až 90% vody, tato jedna složka by v kompostéru udělala slepený zapáchající humus. Přiznávám, že si vůbec nedělám starosti v jakém přesném poměru do kompostéru vkládám výše uvedené bio odpady. Důležitá je kombinace všeho co jsem zmínil a kompost mám každý rok pěkný.

Občas otevřu spodní víko a humus, který je vespodu vyberu lopatou a hodím znovu vrchem do kompostéru. Kompost se vždy vytvoří jen ve spodní části, max do poloviny celkové velikosti kompostéru.

Další jaro pak kompostér ve dvou nadzvedneme, zůstane hromada, ze které je ve spodní části pěkný kompost, ten vyberu a zbytek, který neprošel procesem kompostování znovu nahážu do kompostéru a celý proces opakuji viz bod (1).

Doufám a věřím, že jsem Vám alespoň trochu pomohl a pokud ne, můžete nás kontaktovat.

Chybí-li na vaší zahradě kompostér, nebo jen potřebujete náhradní díly nebo urychlovače kompostu, mrkněte do našeho e-shopu.