Vyhazujete skořápky, lógr z ranního turka i slupky od banánu? Chyba! Schovejte si veškerý bioodpad z kuchyně, na jaře se vám bude hodit. Také si připomeňte, jaké zbytky stávající kompost podpoří a co naopak přiláká potkany a jiné hlodavce.

Kompostujte jen to, z čeho vzejde kvalitní humus

Pamatujte, že do kompostu patří vše, co je rostlinného původu. Sáčky od čaje, vaječné skořápky, popel, zbytky ovoce a zeleniny, plevel, listí i novinový papír. 

Pozor, živočišný odpad naopak přiláká myši, potkany a další hlodavce. Mezi jejich oblíbenou potravu patří chleba, těstoviny, masové výrobky, ryby, tuk, vejce a kosti. Tyto zbytky tedy do běžného kompostu v žádném případě nedávejte.

S kompostováním teprve začínáte? Přečtěte si, jak na to

Chraňte kompost před zimou

Nejlepší variantou pro kompostování v zimě je uzavřený kompost. Pokud máte kompostovací silo, přikryjte ho geotextilií, která propouští vzduch, ale zároveň zabrání přílišnému průniku vody. Zapadl vám kompost sněhem? Neodhrabávejte ho! Funguje jako skvělá izolace. Poodhrňte pouze takové množství, které brání vhození čerstvého materiálu do kompostu.

Udržujte správnou vlhkost

Nízká vlhkost zpomalí rozklad, vysoká může způsobit promrznutí kompostu. I v tomto případě tedy platí pravidlo všeho s mírou“. Kompost v zimě pravidelně kontrolujte. Sáhněte do středu hromady, vezměte část hmoty do rukou a stlačte. Vytéká z něj voda? Přidejte trochu suchého materiálu a kompost promíchejte.

Přečtěte si další tipy, jak v zimě správně kompostovat

Dárek pro nejrychlejší:

Kdo si v nejbližších dnech objedná kompostér, dostane dárek v podobě variabilního zahradního nářadí. Pospěšte si, akce platí jen do vyprodání zásob!